Dijital Reklam Ajansı | VipotReklam
EnglishTurkish
EnglishTurkish
E-Ticaret Nedir? - E-Ticaret Türleri?
Buradasınız: Anasayfa / Dijital Blog
18 Haziran 2022, Cumartesi
E-Ticaret Nedir? - E-Ticaret Türleri?
Çevrimiçi veya elektronik ticaret olarak da bilinen e-ticaret, malların internet üzerinden satışını ve dağıtımını ifade eder. Dijital pazar yerleri veya kendi mağaza sistemleri, alıcıların günün her saatinde çevrimiçi alışveriş yapmalarını sağlar. E-ticaret için temsilci satış alanları olan bir sabit mağaza gerekli değildir.
E-Ticaret Nedir? - E-Ticaret Türleri?

E-Ticaret Nedir?

Açıklaması elektronik ticaret olan e-ticaret; 1995 yılında internet kullanımının yaygınlaşması sonucu ortaya çıkmıştır. Hızla kullanımı yaygınlaşan internet birçok büyük markayı da e-ticaret’e yönlendirmeye devam etmektedir. E-ticareti kısaca tanımlayacak olursak eğer; hizmet veya ürünlerin tüketiciler ile online kanallar vasıtasıyla bir araya getirilmesidir. Satış, ödeme, dağıtım, reklam ve iletişim gibi bir çok faktör e-ticarette online yollarla gerçekleştirilmektedir. Geleneksel yolların aksine daha hızlı bir Pazar ve daha az maliyeti ortaya koyan e-ticaret doğru şekilde uygulandığı takdirde avantajlarını en iyi şekilde görmenizi sağlayacaktır.  E-Ticaret avantajları e-ticaret türlerine göre de farklılıklar göstermektedir. Uyguladığınız e-ticaret türleri sizlere birbirinden farklı avantajlar getirmekte ve bunları en iyi şekilde değerlendirebilmekte sizlere kalmaktadır. Özellikle yeni başlayan şirketler için bir çok avantajı sağlayan ve maliyetin çok daha fazla düşük olduğu stoksuz ticaret, e-ticarete yeni atılmış kişilere birçok avantaj sağlamaktadır. Peki stoksuz e-ticaret nedir?

Stoksuz E-ticaret Nedir ?

Stoksuz e-ticaret firmaların herhangi bir stoğa ihtiyaç duymadan online kanallarda tedarikçiler üzerinden direk olarak satış yaptıkları e-ticaret türlerinden bir tanesidir. En büyük avantajı masraflarının düşük olmasıdır. Herhangi bir stok olmadığı için bir depoya da ihtiyaç kalmaz ve depo masrafı, depoda çalışacak eleman giderleri gibi bir çok maliyetten tasarruf sağlamak mümkün hale gelir. bu avantajların yanı sıra doğru şekilde uygulandığında ortadan kalkacak dezavantajları da söz konusu olmaktadır. E-ticaret firması sattığı ürünlerin detaylarını bilmedikleri için bazen müşteri ile doğru teması kuramayabilir yada tedarikçinin ürünle ilgili geç gönderim sağlaması durumunda müşterinin muhatabı olmak zorunda kalabilir. Fakat stoksuz e-ticaret özellikle e-ticarete yeni başlayacak olan küçük işletmeler için uygun ve az maliyetli yollardan bir tanesidir.

E-ticaretin stok durumu olarak ayrılmasının dışında satılan ürüne göre ve tarafların göre ayrılan türleri de mevcuttur. Bu türleri detaylı olarak inceleyecek olursak eğer;

E-Ticaret Türleri

Satılan Ürüne Göre E-Ticaret Türleri

Satılan ürüne göre e-ticaret türlerinde iki başlık söz konusudur. Bunlar;

Doğrudan E-ticaret

Doğrudan e-ticaret günlük hayatımızda bolca karşımıza çıkan ticaret türlerinden bir tanesidir. Doğrudan e-ticaret türünde ortada somut, elle tutulur ya da fiziksel bir ürün yoktur. Daha çok soyut mal ve hizmetlerin online kanallar yoluyla satın alınması durumu söz konusudur. Buna örnek olarak AppStore ya da Play Store gibi mağazalardan satın alınan oyun ya da uygulamalar, Spotify, netflix gibi uygulamalara yapılan ücretli üyelikler gösterilebilir.

Dolaylı E-ticaret

Müşterinin online yollarla beğendiği bir ürünü online yollarla ödediği ücret karşılığında alması kargo yada el yoluyla müşeteriye teslim edilmesi süreçlerini içeren. Fiziksel ve somut bir hizmet ya da ürünün olduğu e-ticaret türüne denir.

Taraflarına Göre E-ticaret Türleri

Taraflarına göre e-ticaret türlerinde önemli olan hangi tarafların birbiriyle alışveriş içerisinde olduğudur. Bu türler şu şekildedir;

B2B (Business to Business)

Şirketlerin birbirleriyle yaptıkları e-ticaret türüne verilen isimdir. Bu türde müşteriyle bir alışveriş gerçekleşmez.

B2C (Business to Consumer)

Şirketlerden doğrudan tüketiciye sağlanan e-ticaret modelidir. Günümüzde en popüler e-ticaret türlerinin başında gelir. Örnek olarak Trendyol ve Çiçeksepeti gibi e-ticaret şirketlerini gösterebiliriz.

C2B (Consumer to Business)

Tüketiciden şirketlere sağlanan e-ticaret modelidir. Daha nadir olarak gerçekleşir.

C2C (Consumer to Consumer)

Tüketiciden tüketiciye gerçekleşen e-ticaret türüdür. Son zamanlarda popüleritesi artmaya başlamış olan e-ticaret türlerinden bir tanesidir. Dolap, sahibinden gibi örnekler vermek mümkündür.

Her tür kendine özgü ve avantaj ve dezavantajlar içerir. Bunların yanında e-ticaretin bir bütün olarak değerlendirilmesi sonucu avantaj ve dezavantajları da bir bütün olarak incelemek mümkün hale geliyor. Peki e-ticaretin avantajları neler?

E-Ticaret Avantajları Nelerdir?

İnternet kullanımının her geçen gün artması e-ticaret avantajlarını ve dezavantajlarını da gündeme getirmeye başlamıştır. Fakat analiz edildiğinde fark edilir ki e-ticaret doğru kullanıldığında avantajlar bakımından dezavantajlara göre daha fazladır. Detaylı olarak bakacak olursak e-ticaretin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Reklam, pazarlama stratejileri kullanıldığında hedef kitleye çok kısa bir sürede ulaşır. Dijitalin yaygınlaşmaya başlamasının bir sonucu olarak insanlar işte, okulda, otobüste ve bir çok yerde alışveriş imkanına sahip oldu. Reklamlar ise artık her yerde. Bir reklamda gördükleri kıyafeti beğenen insanlar direk olarak onu almak için e-ticaret yöntemlerine başvurmaya başladı.
  • Zaman tasarrufu sağlar. zamanın değeri gün geçtikçe artmaya başlarken tek tıkla ödeme yaptığı ve satın aldığı ürün müşterilere daha cezbedici gelmeye başlamıştır.
  • Yenilikçi iş fikirleri sağlar. özellikle küçük işletmeler ve girişimciler için yeni iş fikirleri oluşturacak yepyeni bir alan oluşturmuştur.
  • Kolay iletişim imkanı sunar. Mesajlar üzerinden ulaşan müşteri soruları veya yanıtları en hızlı şekilde satıcı tarafından mesaj yoluyla cevaplanır.
  • Düşük maliyet imkanı sunar. Geleneksel pazarlama yollarına göre bir çok exstra maliyetin olmadığı bir maliyet sunar ve bütçenizden de tasarruf etmiş olursunuz.
  • 7/24 açık ve her yerden ulaşılabilir bir mağazaya sahip olursunuz. İnsanların yoğun çalışma tempoları içinde geceleri bile alışveriş yaptıklarını varsayarsak 7/24 açık bir mağazaya sahip olmayı kim istemez ki!
  • İhtiyacınız olan ürünlere tek tıkla erişme imkanı sunar. Sadece arama motoruna yazarak bile o an ihtiyacınız olan ürünün birçok marka ve türdeki haline erişiminiz mümkün hale gelir.

E-ticaret avantajları hem satıcı hem de tüketiciye birçok yarar sağlayan bir sistemdir. Fakat bu avantajları değişen dijital dünyada kullanabilmek profesyonellik ister. Bu profesyonelliği ise bir e-ticaret ajansından yardım alarak sağlamak en doğru karar olacaktır.

E-ticaret yapmak için belirli başlı yollardan geçmek gerekir. En önemlisi bir e-ticaret sitesi kurmak ve bunu belirli kriterlere uygun olarak yapmaktır.

E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler

  • Öncelikle bir Domain adı belirlemelisiniz. Domain adı kuracağınız e-ticaret sitesinin dijitaldeki adresi niteliğini görür. Domain adı seçerken yalın ve akılda kalıcı isimler tercih etmek gerekir. Zor ve karmaşık isimler sitenizin bulunmasını zorlaştırabilir.
  • İkinci olarak bir hosting almalısınız. Hosting sitedeki içeriklerinizin dijital dünyada belirli bir konuma ulaşmasını sağlayan bir yapıdır. Hosting profesyonellik gerektirdiği için belirli bir profesyonel reklam şirketinden yardım ve destek almanızda yarar olacaktır.
  • Ödeme yöntemlerinizi oluşturun. Markanıza ait olan siteden alışveriş yapan kişilerin hangi yollarla ödeme yapacaklarını belirlemeniz gerekmektedir. Eğer tek tıkla ödeme gibi bir durum istiyorsanız pos kurulumu sağlamalı ve mutlaka bir bankayla anlaşma sağlamalısınız. Bunun haricinde havale yada eft gibi yollarla da ödemelerinizi sağlayabilirsiniz ve son olarak müşterilerin en güvenilir bulduğu kapıda ödeme imkanı bir çok marka için ayrıcalık sağlayan sistemlerden bir tanesidir.
  • Güvenlik sertifikanızı alın ve mutlaka müşterilerinizle paylaşın. E-ticaretin gün geçtikçe artan yapısı içinde müşterilerin sizi tercih etmesi için en önemli etken güvendir. Güvenlik sertikaları bu güveni yerine getiren ögelerden bir tanesidir. Size güvenen müşteriler sizinle çalışacak ve güven yerine tamamen oturacaktır.

E-ticaret sitesi kurarken önemli olan ögeler bu şekilde sıralanmaktadır. Bütün bu ögeler e-ticaret sitenizin başarısını doğrudan etkileyecektir. Fakat e-ticaret sadece siteyle değil belirli kurallar dahilinde yapılmalıdır. Peki bu kurallar nelerdir?

E-ticaret Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Karmaşık olmayan tüketicilerinizin rahatlıkla kullanabileceği bir altyapıya sahip internet sitesi oluşturun. İnternet sitesi sizin mağazanızı ve markanızın kimliğini oluşturur. Başarılı bir internet sitesi daha profesyonel ve güvenilir duracaktır.
  • Özgün ve nadir ürünleri satmaya çalışın. Artık bir çok e-ticaret sitesinde birbiriyle aynı, tekrar eden ürünleri görüyoruz. Bu yüzden kendinize özgü olun ve markanıza ait bir tarz oluşturun.
  • Makul fiyatlar sunmaya çalışın. Çok kazanmak için abartılı fiyatlar sunmak yerine zarar etmeyeceğiniz en düşük fiyatları sunmaya çalışın.
  • Müşteriyle iletişim kurmaktan korkmayın. Müşteriler sizler için en önemli kişiler olsun. Müşterilerinize değer verin ve akıllarında soru işareti kalmamasına dikkat edin. Unutmayın bir kişi 10 kişiye etki etme gücüne sahiptir.
  • Kendi kampanyalarınızı oluşturun. Kampanyalar müşterilerinizi size çeken ve bilinirliğinizi artıran pazarlama stratejileri arasında gelir. bu yüzden kampanyalara önem verin.

Bu kadar fazla madde ve kuralın olduğu e-ticaret bir profesyonellik gerektirir. Peki bu profesyonelliği nasıl sağlayabiliriz. Tabiki de bir e-ticaret ajansından yardım alarak. E ticaret ajansları e-ticaret konusunda deneyim ve bilgiye sahip olan, e-ticaret hakkında teknik becerileri yüksek çalışanlar barındırır. İsteğiniz dahilinde bu yolda yürürken büyümenize ve güven sağlamanıza en büyük etkiyi sağlar.

E-ticaret Ajansı Nedir?

E-ticaret ajansları özellikle web tabanlı şirket sahiplerine pazarlama stratejileri, satış faaliyetleri gibi konularda yardımcı olmakla görevlidirler. E-ticaretin dezavantajlarını en az şekle düşürerek avantajlarını en doğru şekilde kullanmayı amaçlamaktadırlar. Peki e-ticaret ajanslarının en genel olarak görev ve sorumlulukları nelerdir?

E-ticaret Ajansları Ne Yapar?

  • En uygun maliyetle pazarlama stratejilerini iyleştiren yaklaşımlar uygular. Pazarlama stratejileri e-ticaret sitesi için olmazsa olmazı oluşturur. E-ticaret ajansları bu noktada size bütçe dostu teklifler sunar.
  • Yazılım sistemlerinizi tasarlamanıza yardımcı olurlar.
  • Markanızın arama motoru sıralamasını analiz eder ve arama motorunda en üst sırlara çıkmak için stratejiler geliştirirler.
  • İşletmenize uygun E-ticaret sitenizi tasarlar
  • Sosyal medya üzerinden marka bilinirliğini artırır
  • Pazarlama süreçlerini yürütür
  • Doğru reklam alanlarını belirler
  • Satışlarınızı artırmanıza yardımcı olur
  • Pazar analizlerinizi yapar
  • Pazarda yer almanızı sağlar
  • Bir çok veriye dayalı pazarlama sunar

E-ticaret ajansları e-ticaret yapacak olan markalar için her alanda olmazsa olmazı oluştururlar. E-ticaret ajanslarını yanınıza alarak birçok rakibinizi en az bütçeyle elersiniz ve e-ticarette en iyi yerlere gelebilirsiniz.

Etiketler
E-ticaret Nasıl Yapılır
e ticaret nedir sunum
e-ticaret nedir ne işe yarar
stoksuz e ticaret nedir
dikey e ticaret nedir
e-ticaret nedir faydaları
e-ticaret nedir nasıl yapılır
e ticaret icin gerekenler
e ticaret ne satabilirim
Elektronik ticaret
E-ticaret Ne Demek
E-ticaret Nedir? Ne işe yarar?
E-ticarete Nasıl Başlanır?
E ticaret Nasıl Yapılır
e ticaret
e ticaret sitesi
e ticaret ajansı
e ticaret sitesi kurmak
e ticaret avantajları
Be İn Digital