Yazı İçeriği
Hashtagler her yerde! Gündelik yaşamda teknolojinin gelişmesi beraberinde yeni kelime ve sözcükleri getirdi. Bu kavramları sosyal medya platformlarında aktif bir şekilde kullanıyor olsak da ‘nedir?’ sorusuna insanların cevap vermesi zor olabiliyor. Buna en iyi örneklerden birisi hashtag sözcüğü ki buna kavram olarak da bakabilmek mümkün. Özellikle sosyal medya pazarlamacılığında kullanılan hashtag, bazen kelime bazen de kelime grubu olup ‘#’ sembolü önüne konulur. Çevrimiçi konuşmaya olanak sağlayan hashtag, akışı canlı izlemenize de izin verir. Bu sayede sosyal medya aracılığıyla pazarlama yapmayı ve marka etkileşimini arttırmayı zorunluluk haline getirir.
Türkçede de kabul görülen hashtag kelimesi dilimizde ‘’etiket’’ olarak kullanılıyor. Hashtag, 2007 yılında Twitter platformu sayesinde sosyal medyada yerini aldı. Asıl amacı markaların, kullanıcılar ile daha fazla etkileşime girebilmesi ve marka söylemini geniş tutarak yayılım sağlayabilmekti. Ayrıca kullanıcıların aradığı içeriğe rahatça ulaşabilmesi için filtreleme yapması, verimli bir tercih olacaktı. Hashtag kullanımının bu kadar etkin işlediğini fark eden Facebook, Instagram, Google+ gibi tüm sosyal medya platformları, aktif bir şekilde hashtag kullanarak kendi başına bir pazarlama yöntemi haline geldi.
Hashtag kullanarak sizde markanızın etkinliklerini kullanıcılara duyurabilir, sosyal medya üzerinden yarışma ya da kısa süreli trend etkileşimi kurabilirsiniz. Kilit kelimesi ‘pazarlama’ olarak anılan hashtag kullanımı marka hedef kitleniz doğrultusunda harekete geçiren mesaj ya da bir konu üzerine tartışmak isteyen kitleyi bir araya getirerek sohbete dayalı etiket oluşturulabiliyor. Bu sayede markanız sosyal medyada konuşulmasını arttırabilir ve mesajın akılda kalmasını sağlayabilirsiniz.
Hashtaglar, paylaşılan gönderiye göre sınıflara ayrılmaktadır. Bu yüzden içeriğiniz için arama yapan kullanıcı doğrudan size ulaşması kolaylaşabilir. Hashtag stratejinizi iyi belirlemek bu açıdan oldukça önemlidir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bazı aşamalar vardır. Bunlar;
E-ticaret şirketleri hashtag kullanmadan önce kullanacakları etiketler için araştırma yapmalıdır. Araştırma süreci etkileşimi yaymak adına şirketin yararına olacaktır. Analiz yaparken seçeceğiniz hashtaglerle ne kadar kişiye ulaşıyor, ne kadar beğenisi oluyor bunları göz önünde bulundurabilirsiniz.
Popüler olan hashtagler gönderilerinizin daha fazla beğeni almasını sağlasa da bu hashtagler gün içerisinde yüzlerce hatta milyonlarca kişi tarafından kullanıldığında hedef kitlenize ulaşmanızı yavaşlatacaktır.
Hedef kitlenizin genişlemesi yerel hashtaglere bağlıdır. Örneğin İstanbul içerisinde tarihi bir yerin resmini çizdiniz. Çizdiğiniz tabloyu paylaşırken #İstanbul yazmanız, İstanbul’da olan insanlara ve oraya gitme hayali kuran insanlarla etkileşime girmesine yarar sağlayacaktır.
Hashtag kullanılırken yapılan en büyük hatalardan birisi oldukça fazla hashtag kullanmaktır. Bu düşünce insanlara daha fazla beğeni geleceğini düşündürür. Ancak bu düşünce yanlıştır. Hashtaglerde belirli bir sayı sınırı vardır. Örnek olarak Instagram hashtag sınırı 30 olarak belirlenmiştir.
Instagram, Facebook, Youtube gibi sosyal medya platformlarında özen gösterilmesi gerekilen bir diğer konu da marka için hashtag yaratmaktır. Sosyal medyada kalıcılığın uzun süreli olması için oluşturacağınız marka hashtagleri, bilinirliğinizi arttıracaktır.
Instagram içerikleri ağırlıklı olarak fotoğraf ve videodan oluşmaktadır. Instagram ayrıca hashtag kullanımı 30 tanesiyle sınırlı tutarken, içerikle hashtag seçimini doğrudan ilişkili kılar.
Facebook gönderilerinizde aşırı hashtag kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Bu platformda bir ya da iki hashtag kullanımı yeterli olacaktır. Facebook’ta aşırı hashtag kullanmak işinizi profesyonellikten uzak gösterecektir.
Hashtaglerin çıkış noktası Twitter olarak bilinir. Twitter gönderileri 140 harf karakteriyle sınırlı bir platformdur. Kullanıcılar Top 10 listesinde yer almak için hashtag kullanırlar.
İzlenme oranlarına göre yükselişe geçtiğinden itibaren Youtube, tıklanma oranı oldukça artan bir platform haline geldi. Youtube sosyal medya platformu üzerinde kalıcı olabilmek için hashtaglerle size yardımcı olur.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak ve profesyonel destek almak için Vipot Reklam Agency ile iletişime geçebilirsiniz.