Dijital Reklam Ajansı | VipotReklam
EnglishTurkish
EnglishTurkish
Xml Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?
Buradasınız: Anasayfa / Dijital Blog
6 Aralık 2022, Salı
XML Site Haritası nedir, Nasıl Oluşturulur?
Bir XML site haritası sitenize uygulandığında arama motorlarının web sitenizin yapısını anlamasına ve hangi sayfaları tarayacağını bilmesine yardımcı olur.
XML Site Haritası nedir, Nasıl Oluşturulur?

XML Site Haritası nedir?

XML site haritası, web sitenizde arama motorlarının taramasını ve dizine eklemesini istediğiniz sayfaların yapılandırılmış bir listesidir. Arama motoru tarayıcılarının web sitenizin yapısını anlamalarına, hangi sayfaları tarayacaklarını, bunların göreceli önemlerini ve en son ne zaman güncellendiklerini bilmelerine yardımcı olan kullanışlı bir araçtır.

xml site hartitasi

XML, HTML'ye çok benzeyen bir biçimlendirme dilidir. Site haritası dosyası genellikle web sunucunuzun kök dizininde sitemap.xml olarak saklanır.

Not: Bir robots.txt dosyası, arama motoru tarayıcılarına iletişim formunuz veya alışveriş sepeti sayfanız için onay sayfası gibi hangi sayfaların dizine eklenemeyeceğini söylemek için sitenizde kullanabileceğiniz bir dosyadır. XML site haritanız ile robots.txt dosyanız arasında tutarlı olmak ve bir sayfa hakkında çelişkili bilgilere sahip olmamak önemlidir.

SEO için gerekli olmasa da, bir XML site haritası birkaç nedenden dolayı iyi bir fikirdir:

Bir site haritası net bir yapı sunar.

Bir site haritası, arama motoru tarayıcılarının web sitenizin yapısını anlamalarına ve başlangıçta taranacak en önemli sayfalara öncelik vermelerine yardımcı olur.

site haritasi yapisi

Bir site haritası geçici bilgi sağlar.

xml site haritanıza ve etiketlerini dahil etmek , arama motorlarına bir sayfanın en son ne zaman değiştirildiğini ve ne sıklıkta değişebileceğini söyler. İçeriği düzenli olarak güncellemek ve iyileştirmek iyi bir SEO uygulamasıdır ve bu etiketleri dahil etmek, arama motorlarına sayfanın sürümlerini güncellemelerini hatırlatır.

Bir site haritası, tarayıcıların dahili bağlantıları olmayan sayfaları dizine eklemesine yardımcı olur.

Sayfalarınızdan bazılarının kendilerine işaret eden dahili bağlantıları olmayabilir, bu da arama motorlarının onları taramasını zorlaştırır. Bir site haritası, arama motorlarının sitenizdeki tüm önemli sayfaları bulmasına yardımcı olur. Bunun diğer tarafı, iyi oluşturulmuş bir site haritasının, sitedeki zayıf gezinmeyi gizleyebilmesidir, bu nedenle, hem arama motoru tarayıcılarının hem de insanların sitenize nasıl gittiğine dikkat etmeniz önemlidir.

XML Site Haritası Oluşturucuları

Bir XML site haritası oluşturma ve sürdürme görevi büyük ölçüde web sitenizin boyutuna bağlı olacaktır. Neyse ki, ağır işlerin çoğunu yapan ve siz web sitenizde değişiklik yaptıkça site haritanızı otomatik olarak güncelleyen bazı harika XML site haritası oluşturucu araçlar var. İşte en popüler araçlardan birkaçı:

  • https://www.xml-sitemaps.com/
  • https://www.screamingfrog.co.uk/
  • https://yoast.com/

XML Site Haritası Örneği

Bir XML site haritasının yapısı hakkında biraz bilgi sahibi olun, ister kendi site haritanızı yayınlıyor olun, ister yukarıda belirtilen site haritası oluşturma araçlarından birini kullanın, değerli olabilir.

Burada, örnekleme amacıyla yalnızca iki web sitesi sayfası içeren temel bir XML site haritası örneği verilmiştir. Her etiket, arama motoru tarayıcılarına sayfayı tanımlamaya yardımcı olan bir dizi etiket içerir.

xml site ornek kodu

sayfanızın tam konumunu içerir ve protokolle başlamalıdır (örn. http://veya https://)

sayfanın en son değiştirildiği tarihi içerir. Zaman isteğe bağlı olarak W3C Tarih ve Saat Formatı kullanılarak buraya dahil edilebilir .

sayfanın güncellenmesini beklediğiniz sıklığı içerir. Değerler her zaman, saatlik, günlük, haftalık, aylık, yıllık ve asla içerebilir.

0.0 ile 1.0 arasında bir değer içerir ve sitenizdeki sayfaların birbirine göre ne kadar önemli olduğunu arama motorlarına bildirir. Varsayılan değer 0,5'tir. Bir sayfaya daha yüksek değer atamak, tarama önceliği açısından o sayfaya daha fazla önem verdiğinizi arama motorlarına gösterir.

XML site haritası biçimi hakkında daha fazla bilgi edinin

Site Haritanızı Kullanılabilir Hale Getirme

Site haritanızı web sitenize yükledikten veya onu sizin için oluşturmak üzere üçüncü taraf bir araç kullandıktan sonra, şuna benzer bir URL'de bulunmalıdır: https://mywebsite.com/sitemap. xml

Aşağıdaki satırı robots.txt dosyanıza yerleştirmek, arama motoru tarayıcılarının bundan haberdar olmasını sağlar:

Sitemap: https://mywebsite.com/sitemap.xml

XML Site Haritanızı Google'a Gönderme

Site haritanızı, Search Console Site Haritaları aracını kullanarak doğrudan Google'a da gönderebilirsiniz .

Yardım etmek için yapabileceğimiz bir şey varsa, lütfen iletişime geçmekten çekinmeyin. Bizden teklif alabilir veya telefon ile web Destek Ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.

Vipot Reklam Ekibi

 



Etiketler
xml site haritası
xml site map
xml oluşturma
xml site haritası oluşturma
sitemap
XML Site Haritası Örneği
XML Site Haritası Oluşturucuları
robots.txt
XML Site Haritası nedir?
site hartası nedir
sitemap nedir
sitemap ne işe yarar
XML Site Haritası nedir
Nasıl Oluşturulur?
Be İn Digital