Dijital Reklam Ajansı | VipotReklam
EnglishTurkish
EnglishTurkish
Sosyal Medya Ve Uygulama Geliştiricileri İçin Kazanç İstisnası Kanunu
Buradasınız: Anasayfa / Dijital Blog
5 Ocak 2022, Çarşamba
Sosyal Medya ve Uygulama Geliştiricileri İçin Kazanç İstisnası Kanunu
Sosyal medyadan gelir elde edenler için vergi 1 Ocak'ta başladı peki kimler nelerden faydalanıyor ve kimleri kapsıyor neler yapılmalı
Sosyal Medya ve Uygulama Geliştiricileri İçin Kazanç İstisnası Kanunu

Sosyal Medya Fenomenleri, İçerik üreticileri, Android ve IOS  Mobil Uygulama Geliştiricileri aldıkları ödemelere fatura kesmek zorunda kaldıkları için %18 KDV ve %15’ten başlayan gelir vergisi ödeme durumundaydılar. Yapılan düzenlemeyle birlikte ilgililer bu ödemelerden muaf olacaklardır. İki verginin yerine banka üzerinden %15 oranında kesinti yapılacaktır.

Kazanç İstisnasından Nasıl Faydalanırım?

Sosyal Medya Fenomenleri, içerik üreticileri, Android ve IOS  mobil uygulama geliştiricileri kazanç istisnasından yararlanabilmek için üç adımlık başvuru sürecini tamamlamalıdırlar.

  • İstisna için vergi dairesine başvuru

Vergi istisnadan yararlanmak isteyen yükümlüler ikametgahlarının bulunduğu vergi dairesine başvurmak kaydıyla istisna kapsamındaki faaliyetlerine ilişkin olmak üzere ilgili vergi dairelerinden “193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi”ni almalıdırlar.

  • Banka Hesabının Açılması

Vergi dairesinden “İstisna belgesi”ni aldıktan sonra bu belgeyle çalıştığınız ya da çalışmak istediğiniz banka şubesine giderek tercihinize göre mevcut banka hesabınızı çevirebilir ya da vergi istisnası için yeni bir hesap açabilirsiniz.

Yeni hesap açmanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü ilgili hesaba “farklı kazançlar üzerinden ödeme gelmesi” sonucu vergi istisnasını kaybedebilirsiniz.

  • Vergi Dairesine Hesap Numarası İletilmesi

İstisnalardan yararlanabilmek için Türkiye’de kurulan bankalar nezdinde “yeni hesap açılması halinde” hesap açılış tarihinden itibaren ya da “mevcut hesabın kullanılacağı durumda” mevcut hesabın bu amaçla kullanılacağına dair istisna belgesinin bankaya ibraz edilmesi tarihinden itibaren 30 gün içerisinde banka hesabına ilişkin bilgilerin (banka adı, banka şubesi, ilgili İBAN numarası) bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmelidir.

Vergi İstisnasından Vergi Mükellefleri Faydalanabilir mi?

Evet faydalanabilir. Vergi mükellefi olanlarla ilgili işlemleri tanımladıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen “Yıllık İşlem Limitleri” kapsamında vergi avantajı sağlanır.

Yeni Hesap mı Açmalıyım Yoksa Mevcut Hesabımla mı Başvuru Yapmalıyım?

Dikkat! Eğer hesabınıza vergi istisnası dışında ödemeler alıyorsanız ya da mevcut hesabınızda bir birikim yapıyorsanız vergi istisnası için yeni bir hesap açmanız sizin yararınıza olacaktır. Aksi halde hesabınıza gelen tüm paralardan %15 vergi kesilecektir.  Bunun yanında devlet yapacağı incelemeler sonucunda ilgili hesaba farklı nedenlerle yatan ödeme gördüğünde vergi istinası hakkınızı iptal edebilme durumu vardır.

2022 Yılı İçin Vergi İstisna Sınırı Nedir?

2022 yılı için belirlenen Vergi İstisna Limiti 880.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktarı aşmanız durumunda %15’lik vergiden çıkış yapmış sayılırsınız ve otomatik olarak “gelir vergisi” kapsamında değerlendirilirsiniz. Böyle bir durumda sizden şirket açmanız ve ilgili miktar üzerinden fatura keserek gelir vergisi ve KDV ödemeniz istenebilir. Bununla birlikte yurtdışından sağladığınız kazançlar için de dolar/euro kurlarını takip etmeniz gerekir.

Youtube, Instagram Twitch gibi Platformlar Üzerinden Kazanç Elde Edenler Vergi İstisnasına Dahil mi?

Evet dahildir. İnstagram, Twitch, Twitter, Telegram, Tiktok, Youtube gibi sosyal medya platformları üzerinden reklam paylaşarak gelir sağlayanlar bu istisna dahilinde olup, faydalanabilecekler arasındadırlar.

Web Sitesi Üzerinden Kazanç Elde Edenler Vergi İstisnasına Dahil mi?

Bireysel bir web sitesine sahip olanlar için EVET, işletmeler dahilindeki web siteleri için HAYIR. İstisnadan yararlanmak için web sitesi bireysel bir kullanıcıya ait olması zorunludur. İşletmeler tarafından yürütülen web siteleri  bu istisnaya dahil değildir ve yararlanamazlar.

Mobil Uygulama/Oyunlar Üzerinden Kazanç Elde Edenler Vergi İstisnasına Dahil mi?

Evet dahildir, faydalanabilirler.

Freelancer Platformlar Üzerinden Kazanç Elde Edenler Vergi İstisnasına Dahil mi?

Bu noktada kesin bir yanıt bulunmamaktadır. Ancak metni inceleyen uzmanlardan çoğu  Freelance platformlar üzerinden elde edilen kazançlar için de vergi istisnasının geçerli olduğunu düşünmektedirler.

Kamu Personelleri ve Memurların Bu Yollarla Sağladığı Kazançlar Vergi İstisnasına Dahil Olabilir mi?

Hayır, dahil değildirler ve faydalanamazlar. Çünkü kamu personelleri için hazırlanan yönetmeliklerde “Kamu Personelinin Ticari Kazanç Elde Edemediği” yönünde bir madde yer almaktadır. Sosyal medya ve web sitesi gelirleri de ticari kazanç olarak görülmektedir.

KAYNAK ve KANUN : https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/user_upload/Tebligler/Taslaklar/gelir/gvtebligtaslak318.pdf 

Etiketler
Sosyal Medya ve Uygulama Geliştiricileri İçin Kazanç İstisnası Kanunu
Fenomenlere ve uygulama geliştiricilerine vergi istisnası
Youtuber ve uygulama geliştirenlere vergi
İnternetten Para Kazananlara Yönelik Vergi Kanunu Onaylandı
Be İn Digital