Dijital Reklam Ajansı | VipotReklam
EnglishTurkish
EnglishTurkish
Online Satış Sitesi Kurmak İçin Yapmanız Gerekenler Ve İstenen Belgeler
Buradasınız: Anasayfa / Dijital Blog
7 Ocak 2022, Cuma
Online Satış Sitesi Kurmak İçin Yapmanız Gerekenler Ve İstenen Belgeler
E-Ticaret, Online Satış sitesi kurabilmek için gerek duyulan resmî prosedürler, web sitesi çeşitleri, web sitelerinde bulunması gereken özellikler, e ticaret sitelerinin avantajlarını sizlerle paylaştık.
Online Satış Sitesi Kurmak İçin Yapmanız Gerekenler Ve İstenen Belgeler

E Ticaret nedir? Hemen Satışa Başlayın

E ticaret, “elektronik ticaret”in kısaltılmış halidir. Online satış sağlayan dijital kanallar aracılığıyla işletmeler ve müşterilerin etkileşime geçmesine olanak sağlar. E ticaret, ürün/hizmet satışı, ödemeleri, dağıtımları, iletişimleri internet aracılığıyla sağlar.

Online Satış Sitesi/ E Ticaret Sitesi Nedir?

Online satış sitesi, sattığınız ürünü/hizmeti web üzerinden pazarlayabilmenize olanak veren web sitesi türüdür. Ürününüzü/hizmetinizi web sayfanız üzerinden satılmasına aracılık eder. Online web sitelerinin diğer web sitelerden farkı alışverişe olanak sağlayan arayüzüdür. Buna göre e ticaret sitelerinde ürününüzün fotoğraflarını yükleyebilir, özelliklerini, fiyatlarını ekleyebilir, bir tık yoluyla müşterinizi satış ve ödeme sayfasına yönlendirebilirsiniz.

Online Satış Sitesi Kurmak İçin Ne Yapmalıyım? Nasıl Online Satış Sitesi Kurabilirim?

Online satış sitesi kurmak iki aşamada gerçekleşir:

  • Online satış yapmaya karar verme süreci.
  • Online satış sitesi açma süreci.

İlk süreç sizi ya da şirketinizi tanımlıyor daha çok. Halihazırda bir şirketiniz var mı? Yoksa bu işe yeni mi        başlayacaksınız?

Eğer bu soruya cevabınız “halihazırda bir işletmem var” ise daha şanslı olan gruptasınız. Satış konusunda ve ürün sektörünüzün durumu hakkında bir bilgiye sahipsiniz demektir. Küçük bir araştırma sonrasında e-ticaret sitenizi açmak için başvurularda bulunabilirsiniz.

Ancak cevabınız “bu işe yeni başlayacağım” ise önünüze uzun bir yol çıkıyor. Eğer bu işe yeni başlayacaksınız  ve kafanızda bir iskelet oluşturmuşsanız da işler sandığınız kadar kolay olmayabilir. Evet, belki online bir e ticaret sitesi açmanız kolaydır. Ancak sonraki süreç pek de düşündüğünüz gibi olmayabilir. Bu zorlukların içine düşmemek için işletmenizi kurmadan önce iyi bir sektör analizi yapmalı ve sonra işe girişmelisiniz.

Sektör analizini yaptıktan ve kararınızı verdikten sonra satış yapacağınız ürün gruplarını seçmelisiniz. Her sektör içinde farklı ürünler barındırır. Satacağınız ürünün seçimi tamamen size kalmış. Ancak çok fazla satılmayan ürünleri ya da online alışverişe uygun olmayan ürünleri stoklarınızda barındırmanız sizin maliyetiniz açısından aleyhinize olacaktır. Bu açıdan ürün analizlerinizi de gerçekleştirmeniz sizin daha planlı bir şekilde sektörünüzde ön plana çıkmanıza yardımcı olur.

Bu kararı verdikten sonra markanızı yaratmalısınız. Marka; isim, logo, renk, tasarım slogan gibi bileşimlerden oluşur. Hepsinin birbiriyle uyumlu olması dikkat çekmeniz açısından önemlidir. Marka oluşturulduktan sonra değişen isimler, logolar ya da tasarımlar güven zedeleyici etkiye sahiptir. İnsan gözünün alıştığını görmek ister.

Bu aşama da tamamsa artık e ticaret sitesi kurmak için yapmanız gerekenler hakkında harekete geçebilirsiniz.

E Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekli Belgeler

E Ticaret Sitesi Kurmak İçin Bir İşletmeye Sahip Olmalısınız

Evet, E ticaret yapabilmeniz için sadece bir e ticaret web sitesi yaptırmanız yeterli değil. Öncelikle bir işletmenizin olduğunu teyit etmeli ve bir vergi levhasına sahip olmalısınız. Yani bir işletme kurmalı ve bunu kanun gözetiminde yapmalısınız. Gözünüz hemen korkmasın. Günümüzde bunu yapmak o kadar da zor değil. E-Devlet hesabınızın olması bile bunun için yeterli. Bunu yapmak için ya bir “vergi dairesi”ne gidip istenen belgeleri oraya teslim edeceksiniz ya da e devlet hesabınızla web üzerinden “interaktif vergi dairesi”nden başvurunuzu yapacaksınız.

İşletmenizin ölçeğine göre şahıs, anonim ya da limited şirketi kurabilirsiniz. Kafanızdaki soru işaretlerini gidermek amacıyla da bunların ne olduğunu kısaca açıklayalım.

Şahıs Şirketleri – Şahıs şirketleri genellikte tek kişi tarafından kurulan işletmelerdir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için idealdir. Diğer işletme modellerine göre kolay, hızlı ve düşük maliyetlidir. E ticarete yeni başlayanlar için tavsiye edilen şirket modelidir.

Şahıs şirketi kurmak için vergi dairesinden istenen belgeler

  • İşletmeyi açmak için başvuran kişinin nüfus cüzdanı sureti
  • Vesikalık fotoğraf
  • Başvuru bir aracı ile yapılıyorsa vekaletme
  • Noter tarafından düzenlenen imza beyannamesi
  • İşletme mekanına ait kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi
  • İkametgah adresi

Limited Şirket- Limited şirketleri sermaye şirketi olarak sınıflandırılır. 1 kişiden 50 kişiye kadar ortaklık yapılabilen şirket türüdür. Şahıs şirketlerine göre oldukça kapsamlıdır. Maliyetler çalıştırılan personel sayısına, sektöre, bulunduğu lokasyona göre değişir. Asgari şirket sermaye sınırı 10.000 TL’dir.  

Limited Şirketi Kurmak İçin Vergi Dairesinden İstenen Belgeler:

  • Dilekçe
  • Ticaret odası kayıt beyannamesi
  • Kuruluş bildirim formu
  • Noter onaylı sözleşme
  • İkametgah adresi
  • Sermayeyi gösteren dekont

Anonim şirket-  Anonim şirket yüksek gelirli ve gelişimini tamamlamış işletmeler için ideal bir şirket türüdür. Bu şirket modelinin açılması için de oldukça kapsamlı belgeler gerekmektedir.

Bir Banka Hesabı Açmalısınız

Şahıs şirketlerinde bir banka hesabı açtırmanıza gerek duyulmasa bile muhasebenizi takip etmeniz açısından yeni bir banka  hesabı oluşturmak sizin daha sonraları işinizi kolaylaştıracaktır. Bu banka hesabı sizin e ticaret sitenizden sağladığınız kazançların aktarıldığı yer olacaktır. Aynı zamanda banka hesabınız sanal post alırken de size lazım olacaktır. Bunun yanında eğer limited ya da anonim şirketi kurarak işe başlıyorsanız bu kategoride şirketinize özel bir banka hesabı açtırmanız zorunludur. Banka hesabınızı hangi bankadan açtıracağınız sizin seçiminize bırakılmıştır. Ancak işinizi zorlaştıracak durumları göz önüne almanızı isteriz. Buna göre hesap açtırırken internet bankacılığı olup olmadığına dikkat etmeli, yapılacak işlemlerin maliyetleri hakkında bilgi sahibi olunmalı, EFT ve havalenin ne kadar sürede sağlandığını bilmelisiniz. Bunları bilmek sizin bu süreçte daha az sorun yaşamanızı sağlar.

E Ticaret Siteniz İçin Gizlilik Sözleşmesi Hazırlamalısınız

Gizlilik sözleşmesi müşteri ve satıcı arasında yapılan bir yükümlülük belgesidir. Müşteri sizin sitenizden alışveriş yaparken adından, adresinden, hesap bilgilerine kadar bütün bilgilerini web sitesiyle paylaşma durumundadır. Hem satıcının hem de müşterinin kendini güvende hissetmesi açısından bir gizlilik sözleşmesinin yapılması esastır. Bu sözleşme, iki tarafın anlaşması sonucu gizli kalması gereken bilgilerin ifşası sonucunda ne tür yaptırımların olacağını önceden bildiren bir metni oluşturur. Gizlilik sözleşmelerinin bir hukukçu tarafından hazırlanması sizin mağduriyet yaşamanızı engelleyecektir.

Ürün/Hizmetin Alım Satımında Kullanılacak Mesafeli Satış Sözleşmesi Hazırlamalısınız

Mesafeli satış sözleşmesinde hem müşterinin hem de satıcının mağdur olmaması için ürünler ta da hizmetler hakkında yapılan bilgilendirmeler vardır. Taraflar, ürünün tedariği, iade/cayma hakları, iki tarafın yükümlülükleri gibi pek çok maddeden oluşur. Gizlilik sözleşmesi gibi sözleşme de iki taraf arasındaki güvenin belgelendirilmiş halidir. Mesafeli satış sözleşmesi yazılırken de yine bir avukattan profesyonel yardım almak yararınıza olacaktır.

İmza Sirküsü Oluşturmalısınız

İmza sirküsü sizin noter tarafından onaylanmış imzanızı oluşturur. Satışlarınız için oluşturulacak resmî belgelerde bu imza dışındaki bütün imzalar geçersiz sayılmaktadır. Hukuki herhangi bir sorunda bu imzanın doğruluğuna bakılarak işlem yapılmaktadır. Şirketiniz için başvuracağız bütün işlemlerde imza sirkünüz istenecektir.

ETBİS(Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Kaydı Oluşturmalısınız

ETBİS Ticaret Bakanlığı tarafından e ticaret sitelerini kontrol altına almak için oluşturulmuş bir e ticaret bilgi sistemidir. 31.12.2017 Tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti içinde yer alan e ticaret kuruluşlarının bu sisteme kayıt olması zorunlu kabul edilmiştir. ETBİS sistemine kayıt yaptırmadığı tespit edilen sitelere yaptırımlar uygulanmaktadır. ETBİS tarafından verilen kod, e ticaret siteleri sahipleri tarafından web sitesine eklenir. E ticaret sitenizi ziyaret eden kullanıcıların bu ibareyi görmesi size olan güvenini artıracaktır.

Tercihen KEP(Kayıtlı Elektronik Posta) Adresi Alabilirsiniz

KEP adresi almak limited ve anonim şirketleri için zorunlu olsa da şahıs şirketler için zorunlu değildir. Ancak KEP adresi aldığınızda e ticaret siteniz tarafından gönderilen e postalar(yasal belge gönderimi, e fatura, dilekçe, başvuru, sözleşmeler) KEP sisteminden geçerek müşteriye ulaşır. Yani gönderdiğiniz mesajlar resmî bir kurumda kayıt altında tutulur. Böylelikle gönderdiğiniz mesajlar olası bir hukukî süreçte resmî bir dayanakla desteklenir. Bu sistem olası bir hukukî süreçte size delil sağlar.

İşin resmî kısmını atlattıktan sonra web sitenizi oluşturma aşamasına geçebilirsiniz. Bundan sonraki aşamaların hepsi daha çok e ticaret sitenizle alakalı olacaktır.

E Ticaret Sitesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

E Ticaret Sitesi Altyapısını Nasıl Seçmeliyim?

Gerekli belgeleri toplayıp işletme kurulumunuzu gerçekleştirdikten sonra web sitenizi kurmak için çalışmalara başlayabilirsiniz. Bu noktada karşınıza iki seçenek çıkar.

Özel yazılımlarla kendi markanıza özel bir web site yaptırabilir ya da hazır e-ticaret altyapılarını kullanabilirsiniz. Özel yazılımlı e ticaret sitelerinde yazılımcılar özel olarak çalıştığı için fiyatları oldukça maliyetlidir ve teslim süreleri uzundur. Eğer daha küçük bir işletmeye sahipseniz veya bu işe yeni giriyorsanız bu kadar maliyete girmenize gerek yok.

Bir diğer seçenek hazır e ticaret siteleridir. Günümüzde hazır e ticaret siteleri oldukça gelişmiştir ve e ticaret sitesinde ihtiyaç duyulan bütün özellikler mevcuttur. Bunun yanında web sitenizde özelleştirmeler ve eklemeler de talep edebilirsiniz. Maliyetleri ise sağladığı hizmetlere göre oldukça düşüktür. 1 günde hazırlanıp size teslim edilir.   

Vipot Dijital Pazarlama ve Reklam Ajansı kuruluşu olan websiteyaptir.net’ten 38 farklı kategorideki hazır web sitelerimizi inceleyebilir, konu hakkında soru sorabilirsiniz.

E Ticaret Sitesinin Tasarımı Nasıl Olmalı?

Site tasarımı kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. E ticaret sitenizin kullanıcıların kullanımı kolaylaştıran bir şekilde dizayn edilmesi web sitenizden yapılan alımları da yükseltecektir. Yine marka imajınızın web sitenizde estetik ve tutarlı bir şekilde kullanılması web sitenizde müşteri sadakati oluşturma açısından olumlu etkiler yapacaktır. Hazır e ticaret sitelerinde kendi sektörünüze hitap eden pek çok arayüz bulabilirsiniz. Sitemizdeki her bir hazır web sitesi farklı sektörler için ayrı tasarımlarla dizayn edilmiştir. İhtiyacınıza ve zevkinize hitap eden bir tema seçip, 1 günün sonunda kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kargo ve Lojistik Altyapılarını Nasıl Oluşturabilirim?

Bir e ticaret sitesiyseniz bir dağıtım firmasıyla çalışmanız zorunludur. E ticaret siteniz belirli tek bir dağıtıcı firmayla çalışabilir ya da birden çok kargo şirketiyle anlaşmaya varılıp hangi şirketi seçeceği müşteri tercihine bırakılabilir. Tüm kargo şirketleriyle anlaşma sağlamak daha büyük işletmelerin başvurduğu bir yoldur. Yeni ve küçük bir işletmeyseniz tek bir kargo şirketiyle anlaşmaya varmanız sizin yararınızadır. Kargo şirketleriyle bir anlaşmaya varılmadan gönderim yapmak uzun vadede büyük maliyetlere yol açacaktır. Bu açıdan kargo şirketleriyle önceden iletişime geçip bilgi almak doğru bir hamle olacaktır.

E Ticaret Sitesinde Ödeme Sağlayıcı Hizmetlerden Nasıl Yararlanırım?

E ticaret sitenizde ödemeleri gerçekleştirmek için kullanacağınız birden fazla yol vardır. Online cüzdanlar, mobil cüzdanlar, Havale&EFT, kartlı sistemler, SMS ödeme sistemleri bu yollardandır. Ödeme alma seçeneklerinizi bunlara göre belirleyebilir, sanal POS hizmeti almak için seçtiğiniz bankalarla anlaşmalar yapabilirsiniz. Bunun yanında İyzico, PayTR, Paynet gibi sanal ödeme firmalarıyla anlaşma sağlayarak tüm kartlardan ödeme sağlayabilirsiniz.

Bir E Ticaret Sitesinde Olması Gereken Faktörler Nelerdir?

Anasayfa, Alt ve Üst Bölümler

  • HTTPS güvenlik sembolü içeren alan adı
  • Logo: Markayı temsil eden simge.
  • Kullanıcı deneyimini güçlendiren site için navigasyon: Bu özellik kullanıcının bulunduğu sayfaya hangi alanları kullanarak ulaştığını gösterir. Sitenin yol haritasıdır.
  • Üye girişi: E ticaret sitelerinin olmazsa olmazı “üye girişi” panelidir. Üyelik, müşteri sadakatinin ilk güvencesidir.
  • Mağaza bulma aracı: Gerçek mekanlı mağazası olanlar için mağazanın bulunduğu konumu gösterir.
  • Dil seçeneği: genellikle uluslar arası çalışan e ticaret siteleri için kullanılmaktadır. Bu seçenek sayesinde sitenin dili kullanıcının istediği dile uyarlanabilmektedir.
  • Sepet butonu: Online alışveriş esnasında ürünlerin “alınacak” olarak ayrılmasıdır.
  • Arama çubuğu: Kullanıcının aradığı ürünü bulmasını kolaylaştırır.
  • Telefon numarası ve iletişim bilgileri: web sitesinin genellikle altında yer alır. site ile iletişim olanakları burada görüntülenir.
  • Sık Sorulan Sorular, İade Politikaları, kargo bilgilendirmeleri, sipariş takibini içeren butonlar.
  • Hakkımızda bölümü: E ticaret sitesi hakkında bilgi sunar.
  • Kullanım Koşulları: E ticaret sitesinde pazarlanan ürünlerin kullanım koşullarını içerir.
  • Canlı destek ikonu: Müşteri problemlerine anında cevap vermeyi amaçlar.
  • Ödeme yöntemi logoları: Müşteri hangi yollarla ödeme yapabileceğini bu yolla bilir.
  • Sosyal medya adresleri: E Ticaret sitesinin sosyal mecralarda kullandığı hesapları gösterir.

Kategoriler Sayfası Bölümü

  • Yönlendirici navigasyon: Bu özellik sayesinde kullanıcılar önceki sayfalara kolayca ulaşabilir.
  • Ürün stok bilgisi: Ürün stokları miktarı burada bildirilir.
  • Ürün filtreleme özelliği: Bu özellik sayesinde kullanıcı aradığı ürüne daha kolay ulaşır.
  • Açıklama Bölümü: Sayfada nelerin gösterileceğini bildirir.

Ürün Sayfası Bölümü

  • Ürün başlığı: Ürünün neliğini bildirir.
  • Ürün görseli: ürünün kaliteli bir görselle desteklenmesi gerekir. Farklı açılardan çekim sağlanması ürünün sağlayacağı bilgi açısından önemlidir.
  • Ürün istek listesi ekleme: Kullanıcıların bu butonu kullanması analizlerinize yardımcı olur.
  • Ürün fiyat bilgisi: Ürün fiyatı burada gösterilir.
  • Satın alınacak ürün adedi: Müşteri buradan alacağı ürün adedini belirler.
  • Ürün bilgileri ve açıklamaları: Ürünün özellikleri bu noktada verilir.
  • Sosyal paylaşım butonları: Bu butonlar sayesinde ürün, ziyaretçilerinizin ürününüzü paylaşmasına olanak sağlar.
  • Kullanıcı oylama ve yorumları: Hem firma açısından hem de kullanıcı açısından önemlidir. Firmaya analiz yetkisi sağlarken müşteriye güvenlik sağlar.
  • Kargo bilgileri: Ürünün hangi kargo firmasıyla ne kadar sürede gönderileceğini içerir.
  • İlgili ürün önerileri: Tıkladığı ürünlere göre müşterinin alması muhtemel ürünlere ulaşmasını sağlar.

Ödeme Sayfası Bölümü:

  • Fatura, teslimat adresi bilgileri
  • Kargolama yöntemleri: Kargoya ödenecek tutar ya da kargo seçeneğini içerir.
  • Kupon ve indirim kodu bölümü: Kupon numaralarının kullanılmasını sağlayan bölüm.
  • Ödeme yöntemi seçenekleri: Müşteri ödeme yapacağı yöntemi seçer.
  • Sepet detayları: Müşterinin aldığı ürünü son kez gözden geçirmesine olanak sağlar.

Hazır E Ticaret Sitelerinin Avantajları Nelerdir?

  • Maliyeti düşüktür ve tek seferde pek çok hizmeti bir arada alırsınız.
  • Hazır web sitelerinin tasarımları ve şablonları hazırdır. Tasarımına ekstra ücret ödemenize gerek kalmaz.
  • Kafa karıştıran yazılım ve kodların bilgisine ihtiyacınız yoktur. Site yönetimi gayet basittir.
  • E ticaret sitenizin istediğiniz an yayına hazırdır.
  • Pazaryeri, kargolar, ödeme altyapısı sayesinde kapsamlı bir hizmet içerir.
  • Teknik problem yaşadığınızda hizmeti veren firma tarafından probleminiz giderilir.
  • Kontrol panelinin sade olması sayesinde kolay bir şekilde site ve ürün yönetimi yapabilirsiniz.
  • Mevcut analiz ve raporlama araçları sayesinde pazarlama sürecinizi takip edebilirsiniz.

Vipot Dijital Pazarlama ve Reklam Ajansı olarak kaliteli ve uzmanlarca hazırlanmış web sitesi paketlerimizi sizlere sunuyoruz. 38 farklı kategoride sizler için geliştirdiğimiz web sitesi paketlerini satın aldıktan sonra 24 saat içinde kullanmaya başlayabilirsiniz. Profesyonellerce hazırlanmış ve kolay yönetilebilir bir e ticaret sitesi için bizden ücretsiz bilgi alabilirsiniz.  J

Örnek E-ticaret sitemizi incelemek için tıklayınız! Size özel hazırlayacağımız E-Ticaret siteniz ile daha verimli ve ihtiyaçlarınıza daha hızlı cevap veren alt yapıyı oluşturalım!

http://calisma.hazirdemo.com/ bu tasarım örnektir işletme ve isteğinize göre e-ticaret site tasarımınız yapılıcaktır.

Kurumsal web sitesi paketlerine erişmek için tıklayınız!

https://www.websiteyaptir.net/

Etiketler
Online Satış Sitesi/ E Ticaret Sitesi Nedir?
Online Satış Sitesi Kurmak İçin Ne Yapmalıyım? Nasıl Online Satış Sitesi Kurabilirim?
E Ticaret nedir?
E Ticaret Sitesinin Tasarımı Nasıl Olmalı?
E Ticaret Sitesi Altyapısını Nasıl Seçmeliyim?
E Ticaret Sitesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hazır E Ticaret Sitelerinin Avantajları Nelerdir?
e-ticaret sitesi
Be İn Digital